Blog

Νέα

ReX: Επέκταση εμβέλειας σήματος του Hub για την προστασία μεγάλων χώρων

Το 2018 αποφασίστηκε η επέκταση της χρήσης του συστήματος ασφαλείας Ajax στην προστασία μεγάλων και πολύπλοκων χώρων. Με την εισαγωγή των ενημερώσεων του OS Malevich, προστέθηκαν επιλογές όπως η λειτουργία ομάδων, η διαχείριση πρόσβασης χρηστών καθώς και οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης πληκτρολογίου - ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για τον εταιρικό τομέα και τις μεγάλες ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Ύστερα ακολούθησε η κυκλοφορία του εξελιγμένου Hub Plus με 4 κανάλια επικοινωνίας, υποστήριξη για 150 συσκευές και 99 χρήστες, έτοιμο να παρέχει ασφάλεια για τις πιο πολύπλοκες εγκαταστάσεις.

Σειρά είχε το ReX, μια συσκευή για την επέκταση της εμβέλειας του σήματος του Hub. Το ReX αυξάνει τη μέγιστη απόσταση επικοινωνίας έως και δύο φορές, επιτρέποντας στον Ajax να ασφαλίζει πολυώροφα γραφεία, ανεξάρτητα κτίρια ή χώρους βιομηχανικής παραγωγής.

⚠️ Το ReX υποστηρίζεται από Hub με εκδόσεις firmware OS Malevich 2.7.1 και νεότερες. Όλα τα Hub θα έχουν ενημερωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου του 2019.

01

Δύο γενιές, μία έκδοση

Η ανάπτυξη της συσκευής ReX ξεκίνησε το 2016. Μέχρι τότε όμως ένας ενισχυτής σήματος δεν ήταν απολύτως απαραίτητος για το σύστημα ασφαλείας Ajax, καθώς το πρωτόκολλο Jeweller εξασφαλίζει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του Hub και των ανιχνευτών μέχρι μια απόσταση 2.000 μέτρων, η οποία ήταν περισσότερο από αρκετή για την προστασία μικρών ιδιωτικών και εμπορικών χώρων.02

Χρειάστηκαν 3 μήνες για να εξελιχθούν τα πρωτότυπα μιας συσκευής που στέλνει το σήμα του Hub στους ανιχνευτές και το αντίστροφο - το πρώτο ReX δεν είχε πρόσθετες λειτουργίες για να επεκτείνει το εύρος επικοινωνίας. Ένα κρίσιμο ζήτημα που αντιμετώπιζε το πρώτο ReX ήταν ότι το σήμα δεν λαμβανόταν από το χειριστήριο SpaceControl.

Το πρωτόκολλο Jeweller είχε εξελιχθεί σε σημείο που το καθιστούσε ως τη βέλτιστη τεχνολογία ραδιοσημάτων για το σύστημα ασφαλείας: αξιόπιστη, ασφαλή και αποτελεσματική. Οι συσκευές επικοινωνούν με το Hub μόνο κατά τη διάρκεια των μικρών χρονικών ορίων που τους έχουν οριστεί, ενώ εξοικονομούν ενέργεια μεταξύ των περιόδων σύνδεσης - αυτή είναι η αρχή TDMA. Η τεχνολογία Jeweller επέτρεψε στους ανιχνευτές να δουλεύουν 5 έως 7 χρόνια με μπαταρίες, ενώ εμπόδισε την δολιοφθορά των συσκευών μεταδίδοντας συναγερμούς σε λιγότερο από 0,15 δευτερόλεπτα. Η λογική όμως του πρωτοκόλλου δεν περιλάμβανε μια ενδιάμεση συσκευή μεταξύ του Hub και των υπολοίπων συσκευών, οδηγώντας σε μια ελαφρά αύξηση των χρόνων μετάδοσης σήματος.

03 GIF01

Κατά τη σύνδεση μέσω του ReX, τα χειριστήρια SpaceControl δεν μπορούσαν να ειδοποιήσουν τους χρήστες για την επιτυχή όπλιση ή αφοπλισμό, την ενεργοποίηση της νυχτερινής λειτουργίας και τη ενεργοποίηση του συναγερμού πατώντας το πλήκτρο πανικού. Αυτό που ήταν όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως δεν μπορούσε να προειδοποιήσει για τυχόν προβλήματα. Θα έπρεπε να θυσιαστεί η αυτονομία και να χαθεί τη συμβατότητα του ReX με το SpaceControl. Γίνεται σαφές λοιπόν οτι ήταν αναγκαίο να επανεξεταστεί το σύστημα για την ορθή εφαρμογή και συνεργασία του ReX με τα υπόλοιπα συστήματα. Έτσι τέθηκε αναμονή η κυκλοφορία του και δόθηκε μεγαλύτερη βάση σε συσκευές υψηλότερης προτεραιότητας όπως εξωτερικοί ανιχνευτές και ανιχνευτές πυρκαγιάς, σειρήνες, ρελέ ισχύος κτλ.

Μέχρι το 2018, ο Ajax πωλήθηκε σε 67 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά που προέκυψαν μέσω των νέων αγορών καθόρισαν την πορεία ανάπτυξης προϊόντων - ένα σύστημα ασφαλείας θα πρέπει να παρέχει εξωτερική ασφάλεια και προστασία μεγάλων, πολύπλοκων χώρων: επιχειρήσεις, βιομηχανικά κτίρια κτλ. Αυτό έκανε απαραίτητη πλέον την ύπαρξη μιας συσκευής που θα επεκτείνει την εμβέλεια του σήματος του Ajax.

Χρειάστηκε να περάσει άλλος ένας χρόνος πριν το Rex γίνει η 23η συσκευή της σειράς Ajax. Η απλή επέκταση εμβέλειας σήματος έχει γίνει η δεύτερη πιο σημαντική συσκευή του συστήματος ασφαλείας που τρέχει το OS Malevich, το έξυπνο λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε από την Ajax Systems.

04

Το ReX είναι συμβατό με όλες τις συσκευές Ajax. Συγχρονίζει τακτικά με το Hub και μεταδίδει στιγμιαία σήματα στις συνδεδεμένες συσκευές. Είναι "χτισμένο" πάνω στο hardware του Hub και έχει σημαντικά περιθώρια εξέλιξης για υποστήριξη νέων λειτουργιών. Διαχειρίζεται συσκευές που του έχουν ανατεθεί και λειτουργεί ανεξάρτητα - σε περίπτωση απώλειας σύνδεσης με το Hub. Με το ReX, το σύστημα ασφαλείας γίνεται ακόμα πιο ασφαλές!

Έξυπνο όσο κι ένα Hub

Χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, λόγω του ReX, η περιοχή κάλυψης του συστήματος ασφαλείας μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τα 16 km². Το Range extender μπορεί να τοποθετηθεί σε απόσταση έως και 1.800 μέτρων από το Hub, παρέχοντας σταθερή αμφίδρομη επικοινωνία με ανιχνευτές, σειρήνες, συσκευές ελέγχου ισχύος, πληκτρολόγια και χειριστήρια που αντιστοιχούν στο δίκτυό του.

06

Αποστέλλει συναγερμούς σε λιγότερο από 0,3 δευτερόλεπτα, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την αυτονομία της συσκευής ή να περιορίζει τις ρυθμίσεις του συστήματος. Λειτουργεί τόσο με το πρότυπο Hub όσο και με το προηγμένο Hub Plus.

Με το σχεδιασμό αλλά και το hardware του, το ReX μοιάζει πολύ με το Hub, αλλά χωρίς τα Ethernet και GSM modules καθώς αυτά δεν είναι απαραίτητα για μια συσκευή επέκτασης που λειτουργεί μέσα στο δίκτυο Ajax. Κατα την κανονική λειτουργία της, η συσκευή τροφοδοτείται από το ηλεκτρικό δίκτυο των εγκαταστάσεων και, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, τροφοδοτείται από την ενσωματωμένη εφεδρική μπαταρία. Το ReX διαθέτει εξαιρετική διάρκεια ζωής μπαταρίας έως και 35 ώρες.

07

Το ReX τρέχει το λειτουργικό σύστημα πραγματικού χρόνου OS Malevich. Αυτοί οι τύποι συστημάτων χρησιμοποιούνται σε βαλλιστικούς πυραύλους, ανελκυστήρες και φρένα αυτοκινήτων, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στις βλάβες. Το OS Malevich συνδυάζει τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια: διαθέτει παρεμβολές συχνότητας, είναι ανθεκτικό σε ιούς και χρησιμοποιεί πιστοποίηση συσκευών.

Το Rex χρησιμοποιεί το νέο πρωτόκολλο Cargo για επικοινωνία με το Hub. Λειτουργεί πάνω στην τεχνολογία ραδιοεπικοινωνιών Jeweller, παρέχοντας πακέτα μετάδοσης συμπιεσμένων και κρυπτογραφημένων πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση του συστήματος ασφαλείας σε συχνότητες 868.0-868.6 MHz. Δεδομένου ότι έχει πρόσβαση σε αυτά που γνωρίζει το Hub, χάρη στο Cargo, το extender της σειράς δεν περιμένει τον πίνακα ελέγχου να λάβει απόφαση σχετικά με την όπλιση / αφόπλιση των συσκευών, ενεργοποιώντας/απενεργοποιώντας το ρελέ σύμφωνα με ορισμένα σενάρια ή ενεργοποιώντας σειρήνες όταν υπάρχει συναγερμός. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, διαχειρίζεται το αυτόνομο υποσύστημα Ajax.

Αν η σύνδεση με το Hub έχει χαθεί για οποιονδήποτε λόγο, το ReX θα αναλάβει το ρόλο του πίνακα ελέγχου: σε περίπτωση συναγερμού ενεργοποιεί τις σειρήνες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Cargo είναι η δυνατότητα μετάδοσης αρχείων firmware μέσω του δικτύου Jeweller. Το ReX είναι η πρώτη συσκευή Ajax που ενημερώνει το λογισμικό εξωγενώς χωρίς άμεση σύνδεση στο διαδίκτυο. Ομοίως με τα Hub, το extender της σειράς θα λαμβάνει τακτικά νέες εκδόσεις του OS Malevich, βελτιστοποιώντας την απόδοση και τις δυνατότητές του.

ReX – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Συμβατότητα Όλες οι συσκευές Ajax εκτός από τα uartBridge και ocBridge Plus
Συνδεδεμένες συσκευές Έως 99 όταν λειτουργεί με το Hub / έως 149 όταν λειτουργεί με το Hub Plus
Εμβέλεια επικοινωνίας Έως 1800m (σε ανοιχτό χώρο)
Τροφοδοσία 110–240V AC
Εφεδρική μπαταρία (διάρκεια) Έως 35 ώρες
Εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας Από -10°C έως +40°C
Υγρασία λειτουργίας Έως 75%
Συνεργασία Με Hub και Hub Plus με OS Malevich 2.7.1 και νεότερο

 

buy button

Ajax-LOGO.png

Ασύρματα Συστήματα Ασφαλείας.
Χονδρική διάθεση Electrosystems Ε.Π.Ε.

© 2020, Electrosystems

Υποστήριξη συνεργατών